САМОТНІ БАНАНИ

Ви приприблукуєте до супермаркету. Очі ковзають з однієї полиці на іншу. Різнобарв’я та блиск упаковок бентежать розум.

На тлі – легка музика та біле розсіяне світло. Ви поволі підходите до ящиків з овочами та фруктами. Штурхаєте один, мацаєте інший. Перебираєте яблука та проминаєте пальцем авокадо на стиглість. Можливо навіть витягуєте свою еко-торбочку й набираєте печериць.

А тоді прикипаєте поглядом до жовтих, симетричних, вологих від конденсату бананів. Випростуєте руку, аби відхопити найкращу гілочку. Кладете її до решти гарних продуктів, що у вашому кошику. Тоді як:

Нещодавнє дослідження Карлстадського університету, що у Швеції, показало, що найбільш викидуваною одиницею їжі в супермаркетах є ті-таки банани. Адже вони хутко втрачають товарний вигляд. Покупці сахаються почорнілих бананів, чи бананів-самітників. Тих, що відірвалися від гілочки та з інста-фуду перетворилися на хіпових маргіналів, що в жорстих соціально-фруктових хащах супермаркета просто не мають шансу на виживання.

Як цьому зарадити? Купувати цих нічим не гірших за решту бідолах, та користатися акціями, що їх так щедро пропонують крамниці на перестиглі банани.

До речі, в супермаркетах деяких країн навіть можна натрапити на табличку з надписом “Врятуй Банан”. Хороша практика, еге ж?

Посиланнячко на дослідження шведів: https://www.fooddive.com/…/the-supermarket-food…/517070/

А вам бажаємо свідомих та приємних покупок.

З Любов’ю до світу ту вас у ньому, Екоґвалт.

ПІДГОТУВАВ

Nika